Тиранозавър

Тиранозавърът е най-прочутият динозавър. Досега са открити около 15 скелета на страховитото животно, които са запазени в различно състояние. Той е живял през креда и е бил най-едрият и най-страшен от този период. Той бил висок 6 метра, дълъг 15 метра и можел да върти на всички страни огромната си глава. Предните му крайници били много дребни и дори не могли да стигат главата на животното. Задните крайници били силни и мускулести. Тиранозавърът се придвижвал на 2 крака. Тежал над 5 тона и челюстите му имали страшни, подобни на трион 30-сантиметрови зъби. Тъй като тиранозавърът не бил сред най-бързите и кръвожадни динозаври навярно се е хранел с мърша. Има теория, която казва, че той може би е нападал в засада. По черепа на тиранозавъра има големи дупки. Те помагат на животното да стои изправено. Без тях, тиранозавъра не би могъл да стои изправен, защото главата му ще е твърде тежка. Челюстите на тиранозавъра можели да пренасят до 50 кг месо. Този динозавър бил считан за най-едър докато не открили гигантозавъра и кархародонтозавъра. Открити са сведения, че тиранозаврите охранявали гнездата си и са се грижели за малките си около 2 месеца. Понякога тиранозаврите се сбивали. Битките между огромните същества били страшни.Тиранозаврите са достигали скорост от 30 км в час, но за кратко. Когато нямало друго, яли и мърша. Изследвания, направени в началото на 2008 г. доказват, че динозаврите (в случая с взетата ДНК - Тиранозаврите) имат пряка връзка с птиците (в случая кокошките). В щата Монтана в САЩ били открити кости на Тиранозавър Рекс и изпилването им довело до разбулване на мистерията около връзките на праисторическите същества със съвременните. Взетата ДНК от остатъците кръвоносни съдове доказала, че птиците и динозаврите са роднини. Черепа На Тиранозавъра е достигал до 1.5 метра дължина, а очните ябълки - диаметър над 7.5 см. Отпечатък от стъпките на тиранозаврите стигал до 46 см. (въпреки че стъпалата му били доста по-дълги - около 1 метър, те стъпвали само на пръстите на краката си). Правили са крачки дълги от 3.5 до над 4.5 метра. Можели са да тичат със скорост 24 км/час-30км.ч. често се бърка с други от неговия вид.той също така бил най късният тиранозавър. живял до самия край на ерата на динозаврите.

Заглавие на раздел

Тиранозаврите рекс са били свирепи хищници, които са ходели на два крака. Тези месоядни са имали мощни тела, огромни глави с големи, заострени зъби и добре развити двигателни мускули. Имали са тънки предни крайници, всеки с по два пръста. Задните им крайници, всеки с по три пръста с нокти приличали на краката на птица. Т-рекс имали твърда и заострена опашка, която им осигурявала равновесие и им позволявала бързо да маневрират докато тичат. Вратовете им били къси и мусколести. Телата им били солидно устроени, но костите им били кухи.били високи 3-9м и били дълги 9-14м Челюстите на тиранозаврите били дълги до 1.2 метра с 50 до 60 гъсто наредени, островърхи зъби с различна големина - от много малки до 23 см дълги, тъй като ако някой зъб се счупел на негово място пораствал друг, по-малък. Открит е тиранозавър с дължина на някои от зъбите 33 см. Тиранозаврите са можели да изядат 230 кг месо и кокали на една хапка.

Т-рекс е един от членовете на Семейството на тиранозаврите.Другите са:Албетозавър, Алиорам, Алектозавър, Дасплетозавър, Еотиран, Горгозавър, Тарбозавър, Ланценсов тиранов динозавър и Императорски драконов динозавър.

РЕКЛАМИ: