Велосираптор

Велосирапторът ( Velociraptor ) бил малък, 1,8 м дълъг и 1 м висок теропод. Спада към рапторите. Живял е преди около 90 млн. години в Азия. Движел се е и е ловувал в групи. Имал е остри нокти на задните си крайници, по един от които бил изключително голям и извит. С тях велосирапторът е разпарял плячката си.
Живеел е в гористи местности. Намерен е в Монголия. Името му означава “ бърз крадец “.

Велосирапторът е малък пернат динозавър, който ловувал по групи. Фосили от него са открити в пустинята Гоби. Живял е преди 83,5 до 70,6 млн. години Той бил дълъг 1,80 m, а височината му достигала 60 cm. Тежал е близо 20 килограма. Имал 80 остри като бръснач зъби. При бягане развивал скорост от над 50 км. в час. Тичал като стъпвал на стъпало и на 3-тия и 4-тия пръст. Сърповидният нокът на всеки заден крак играел ролята на ефикасно оръжие за убиване. Бил е един от най-интелигентните динозаври.Повечето видове велоцираптори били по-дълги дори и от днешния носорог.Те били доста съобразителни,с добро зрение и бягали бързо.Това ги правело много опасни ловци.


Откриване

Велосирапторът е открит през 1924 година в Монголия от ловци на динозаври от Американския природо-научен музий в Ню Йорк. През 1972 година в Монголия е направено учудващо откритие: фосил на велосираптор вкопчен в битка с Протоцератопс.

РЕКЛАМИ: