Анкилозавър

Анкилозавър ( Ankylosaurus ) означава “ стръмен гущер “. Цялото му тяло е било покрито с бронеподобни плочи – бил е брониран чак до веждите. По гърба и опашката били разположени шипове. На върха на опашката си е имал голям колкото човешка глава и изключително тежък объл костен израстък. С него той се е защитавал, като е нанасял смъртоносни удари. Бил е в състояние с един удар да убие тиранозавър.
Живял е в Северна Америка преди около 80 млн. години. Хранел се е с растения. Бил е 10 м дълъг и е тежал до над 7 т. Имал е малка глава и малък мозък. Реагирал е много агресивно на срещи с врагове и себеподобни. Спада към групата на анкилозаврите.

Анкилозавърът е вид динозавър живял през кредния период.

Анкилозаврите били едни от най-добре защитените растителноядни динозаври. Те имали костни плочки, шипове и костна бухалка на опашката. С костната бухалка, те можели да счупят костите на динозавър. Слабото им място било мекия корем. Анкилозаврите били много тежки и не можели да бягат бързо.Когато месояден динозавър ги нападнел те лягали по корем и така защитавали слабото си място.С бухалката на опашката си те били голям противник на месоядните динозаври.Дължината му е около 7 метра.Главата му била ъгловата а очите му-защитени от костна броня.Изобщо анкилозаврите приличали на танкове.Тежали цели 2 тона.Били растителноядни и ходели на четири крака.Техен братовчед бил Минми-вид анкилозавър от Австралия дълъг 3 метра и тежащ 60 килограма.

Тревопасен динозавър, дълъг – 7 м, тежък – 2 т, живял през Кредния период. Този вид динозаври са отлично приспособени за живот в
най–опасният период, когато са живели най–кръвожадните и смъртоносни хищници. Благодарение на своята прекрасна защита той може да удържи дори и на безпощадните нападения на Тиранозавъра. Върху здравия си и корав гръб има силна броня, която го предпазва от наранявания. А в края на своята опашка има най–мощната отблъскваща хищниците сила – тежкият боздуган. С него той се защитава и може да нанесе сериозни здравословни последствия на нападателя.

РЕКЛАМИ: