Орнитокайрус

Орнитокайрусът е от групата на птерозаврите. Размахът на крилата му е достигал до 12 м, дължината на тялото - 3,5 м, а тази на главата – 1,5 м. Тежал е по-малко от 100 кг. Имал е дълга човка със зъби и с гребен при мъжките. Летял е с помощта на топлите въздушни течения. С един удар на крилата е бил в състояние да измине 500 м.
Размножаването се е извършвало на мястото, където орнитокайрусът се е излюпил. За да се доберат дотам, някои екземпляри са прелитали до над 14 000 км. Мъжките се събирали накуп и най-силните от тях си извоювали средата, защото натам се насочвали кръжащите във въздуха женски.

РЕКЛАМИ: