Алозавър

Алозаврите (от гръцките корени αλλος, „странен“, и σαυρος, „гущер“) са род хищни динозаври, който включва 3 вида, живели преди 155 до 145 милиона години, през късния юрския период. Най-големият известен алозавър е дълъг 9,7 м.

Алозавърът може да развие скорост до 30 км/ч на два крака. На значително по-късите си предни крайници има три пръста, един от които - дълъг близо 25 см. Ставата на този пръст позволява на нокътя да се обръща навътре. Задните крайници на алозавъра също имат три пръста. За разлика от тези на предните, те не са снабдени със закривени нокти, а по-скоро с широки копита.

Черепът на алозавъра е дълъг ок. 1 метър. Челюстта му е въоръжена с над 70 зъба, като някои от тях - дълги до 8 см. Зъбите са закривени, остри и назъбени. Това ги прави идеални за откъсване на парчета месо от едри растителноядни динозаври. Ако някой от тях се счупи при лов, веднага на негово място израства друг.

Алозавърът се храни с плячка с всякакви размери. Едрата плячка често поваля в група. За да убие жертвата си, просто къса парчета месо от нея, докато тя не умре от шок или загуба на кръв. Този хищник се храни и с мърша, като улавя миризмата ѝ с помощта на острото си обоняние.

РЕКЛАМИ: