Стегозавър

Стегозавърът ( Stegosaurus ) е бил 9 метров стегозаврид. Масата му е достигала 6 –7 т. На гърба си имал две редици костни плочи, заострени нагоре. На края на опашката си имал четири дълги, остри шипа, достигащи на дължина до 1 м. Шиповете и гръбните плочи са служели за защита. Освен това гръбните плочи са регулирали телесната температура. Предполага се, че са служели и за примамване на женските от стадото, както и за прогонване на врагове ( напомпани с кръв, плочките придобивали ярка окраска ).
Задните крайници на стегозавъра били много по-дълги и по-силни от предните. Черепът му бил 35 см дълъг. Този динозавър бил животното с най-малък мозък в съотношение с големината на тялото. Челюстите му били слаби, а главата – ниско разположена, поради което се хранел с по-меки, нискорастящи растения.
Живял е преди около 140 млн. години в Европа и Северна Америка.

Стегозавърът (Stegosaurus) е тревояден динозавър от късния юрски период, между 156 и 140 милиона години преди новата ера. Размерите му са от 7 до 9 метра дълъг и 4 – 4,5 метра висок. Теглото му е около 2-3 тона. Стегозавърът е с два реда костни плочи на гърба и шипове на опашката, достигащи 60 см дължина. Плочите на гърба му служат за регулиране на телесната температура, а шиповете на опашката са единствената отбрана и защита срещу хищниците, защото поради големината и особеното устройство на тялото, той не е бил способен да бяга. Мозъкът му е един от най-малките сред всички динозаври, с големина на орех.

Фосил на стегозавър за открити през 2006 година в Португалия, което показва, че се е намирал и в Европа. Първите фосил са намерени в Северна Америка и по-специално Уайоминг, Колорадо и Юта през 1877.

РЕКЛАМИ: